BME-VBK Mentor Kör

Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar - Mentor Kör

mentorlogó

BME-VBK Mentor Kör

--------------------------
A Mentor Kör támogatója:

--------------------------

Az oldal látogatóinak száma
2010. július 28. óta:


Online Count
--------------------------
Matematika és fizika interaktív gyakorlófelület

BME-VBK Mentor Kör

.:: Tanácsok albérletkereséshez ::.

Előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerültök, amikor nagyon gyorsan kell új albérletet találnotok. Azok a honlapok, amik a legtöbb albérlethirdetést tartalmazzák (ennél fogva természetesen vannak átfedések):

www.sc.bme.hu A BME Diákközpont ingyenes albérlet közvetítő szolgáltatása lehetőséget biztosít arra, hogy az adatbázisunkba regisztrált albérletek közül bármely BME hallgató kiválaszthassa az igényeinek leginkább megfelelő lakhelyet. Ezen célkitűzésünk alapján csak magáncélú, budapesti albérlet hirdetéseket áll módunkban közzétenni. A kritériumnak nem megfelelő hirdetéseket kötelező ellenőrzésünk során kiszűrjük és értesítés nélkül töröljük.

www.alberlet.hu Nagyon jó részletes keresője van, kerületek, alapterület, bérleti díj, fűtés típusa és minimális bérlési idő szerint. Sőt van egyetemi keresője, amin ha kiválasztod a BME-t, akkor térkép szerint válogathatsz az egyetemhez legközelebb eső kiadó lakások közül. Emellett kereshetsz csak szobát is, ha nem szeretnél egy egész lakást kivenni.

www.ingatlan.com Talán a legnagyobb adatbázis az interneten. A keresőben rengeteg szempont szerint lehet szűrni. A legtöbb ingatlaniroda és rengeteg magánszemély is hirdet az oldalon.

www.expressz.hu Sok más dolog mellett albérlethirdetéseket is lehet itt találni. Szintén nagyon jó részletes keresővel, és az expresszen sok magánszemély is hirdet.

www.alberlet-pest.hu és www.alberlet-buda.hu Szintén van részletes kereső, egyetlen negatívum, amit mondani tudok, hogy egyszerre csak egy kerületre lehet szűrni, és nem lehet többet kiválasztani.

www.alberlet-szobatars.hu Nem tartalmaz annyi hirdetést, mint az előzőek, és általában drágább kategóriás lakások vannak, de ha az előző honlapokon nem találsz olyat, ami tetszik, érdemes itt is körülnézni.

Szerintem az első 3 oldalon bárki megtalálhatja a megfelelő albérletet. De ha még a másik 2 oldalon sem sikerül, akkor: www.alberlet.lap.hu

Amire érdemes odafigyelni

Van néhány olyan ingatlanközvetítő cég, akik az albérletet keresőktől pénzt kérnek a címlistájukért. Amíg nem fizetsz, addig csak képeket láthatsz a lakásról meg a bérleti díjat, de nem tudod, hogy ki a tulaj és mi a pontos cím. Ezt csak akkor közlik, ha már fizettél. Ezek a címlisták általában nem aktuálisak, és néha még az is előfordul, hogy ezek a cégek magánszemélyek hirdetéseit szedik össze az internetről, úgy, hogy ezek a személyek erről nem is tudnak. Tehát ha valaha is pénzt akarnak tőletek azért hogy megadják a tulaj telefonszámát, vagy egyéb címeket kapjatok, hagyjátok ott őket, és ne is menjetek oda. A kétségbeesés nagy úr, de tényleg nem szabad foglalkozni ilyen cégekkel! Az ingatlanirodák többsége esetén az fizet x%-ot, aki ki akarja adni a lakását, tőlük tehát ingyen és bérmentve lehet érdeklődni és megtekinteni a lakásokat. Ilyenek pl.: DunaHouse, BestBuda, CDC. Ha ilyen cégen keresztül béreltek lakást, és nem közvetlen magánszemélytől, akkor a továbbiakban is az ingatlanirodán keresztül intézitek az anyagiakat. Nekik fizetitek havonta a bérleti díjat és a rezsit. A szerződést is ők állítják össze, és nem sok lehetőség van alkudozásra. Ha több évre szeretnétek kivenni, akkor számítani kell rá, hogy minden évben az inflációval emelni fogják a bérleti díjat, ez is a szerződés része. Ha magánszemélytől veszitek ki a lakást akkor több esély van alkudozásra, és nagyobb a szerződés szabadsága is (pl.: dohányzás lehetősége, állattartás), és megúszhatjátok az infláció rászámolását minden év elején. Hátránya lehet, hogy ilyen esetben a szerződést nem látta jogász, tehát meglehet, hogy nincs benne minden, ami a főbérlő és természetesen az albérlő érdekeit is védené. Természetesen ha a főbérlő normális és ti sem csináltok galibát, és nem bőszítitek fel a szomszédokat, akkor ez nem okoz problémát. A Mentor kör honlapján éppen ezért elérhető egy határozott idejű bérleti szerződés, olyan, amit az ingatlanirodák is használnak (benne van az inflációval való emelés is, ez igény szerint törölhető), egy kulcsátadási szerződés és egy havi elszámolás minta. Ezen természetesen változtathattok, hozzá írhattok megegyezés szerint, de ha nem is használjátok, érdemes átolvasni, hogy tudjátok, hogy minek illik benne lennie.

Írta: Bell Evelin


Vissza a hasznos tudnivalókhoz!


 
BME-VBK Mentor Kör

Belépés tagok számára

Webmail

Adatbázis

--------------------------   

--------------------------
Az egyetem térképe
--------------------------

A tanév időbeosztása
--------------------------

--------------------------

 BME-VBK Mentor Kör

bme

A BME-VBK Mentor Kör hivatalos honlapja. 2009-2014 © Minden jog fenntartva.

Levél a Mentor Körnek | Levél a szerkesztőnek | Elérhetőség | Öntevékeny kör | Facebook
Elnök: Varga Soma
www.mentorvbk.hu